Какво представляват PBN Backlinks и защо не трябва да ги използвате?

Изграждането на връзки е трудно. И когато усилията ви link building не се изплащат веднага, е изкушаващо да мечтаете да имате мрежа от уебсайтове, на които да поставяте връзки. Това определено би направило живота много по-лесен, нали?За съжаление, това не е нова идея. Тези мрежи на уебсайтове са известни като PBN Backlinks – private blog networks (частни блогове) и използването им е против насоките на Google. 

В по-голямата част от случаите е лоша идея да генерирате PBN препратки. Това може да доведе до големи наказания и спад в класирането. Ако сте щастливи да предприемете стратегия с висок риск и висока печалба, може да се възползвате от тези връзки в краткосрочен план.

Но ето най-важното, което трябва да се отбележи – освен ако не изградите своя собствена частна блогова мрежа, вие сте 100% на зависимостта на чужда мрежа. Ако Ви изключат, тогава цялата ви упорита работа може да бъде отменена за една нощ, а това не е умно бизнес решение.

Какво представляват PBN Backlinks препратките?

Обратните връзки към мрежата за частни блогове (PBN) са връзки, изградени от мрежа от частни уебсайтове към друг сайт. PBN сайтовете съществуват само за свързване към основния сайт и да се надяваме, че избутват страниците нагоре в класацията на търсачките.

PBN могат да работят, защото алгоритъмът на Google използва профила на връзките на уебсайта, когато решава къде да го класира. Идеята е, че страниците привличат връзки, когато съдържанието си струва да се направи връзка. Така че големият брой връзки може да е знак, че страницата е с високо качество. Разбира се, ако добавяте връзките си от PBN към основния си сайт, това изобщо не означава това. Това просто означава, че се опитвате да играете на системата. Поради това търсачките не харесват PBN. И докато преди са били ефективен начин за класиране на уебсайтове, Google вече е умел да открива тези мрежи и да наказва хората, които ги използват.

Как хората изграждат PBN?

Backlinks са най-ефективни, когато идват от авторитетни домейни. Но изграждането на такъв тип сайт е скъпо и отнема много време. 

Поради това хората, които управляват PBN, използват няколко преки пътища.

Първо, те изграждат сайтовете на изтекли домейни, които имат съществуващи права поради връзки, генерирани от предишния собственик. Новият собственик просто добавя съдържание към домейна с изтекъл срок и добавя връзките в тези статии.

И докато добавянето на висококачествено съдържание на уебсайтове е скъпо, собствениците на PBN използват евтино, нискокачествено съдържание. Или все повече съдържание, генерирано от инструменти за AI копирайтинг.

Собствениците на PBN също често ще се опитват да скрият факта, че сайтовете са свързани. Те правят това, като използват различни доставчици на хостинг, добавят съдържание, което не се свързва към техния сайт. Също така използват различни теми.

You May Also Like