Метод за производство на вино розе

По-рядко срещан метод, който ви позволява да правите страхотно вино розе, е краткото накисване или „кървене“: плодовете се спукват под собствената си тежест и виното се прави от този сок, леко оцветен от кожата до розово.

Останалите три метода за производство на вино розе са описани по-горе: вливане на сок върху кожата на „условно бяло“ грозде, вливане на сок от бели горски плодове върху червена каша и смесване на червено вино с бяло за приготвяне на шампанско.

При създаването на розе вино е изключително важно да се улови точно момента на отделяне на сока от пулпата.

Така че виното да не се окаже нито червено, нито бяло, така че времето за вливане е внимателно подбрано и контролирано в зависимост от характеристиките от суровината, желания цвят и вкус на напитката. Не е лесно, изисква много опит и финансови разходи.

Приготвената суровина ферментира при внимателно контролирана температура, стабилизира се, отлежава, избистря и бутилира като вино розе.

Малко за вкуса и за начина на сервиране на розово вино

Виното розе се характеризира с присъщата киселинност и лекота, присъща на бялото, има и наситеност, присъща на червеното. Благодарение на това розовото може безопасно да се нарече универсално: върви добре с месни, рибни и зеленчукови ястия, плодове – почти всяка храна. Може би комбинацията не винаги ще предизвика наслада, но провалът също е малко вероятен.

Розовото вино върви особено добре с паеля, морски дарове, повечето сирена, пастети и десерти. Сервира се охладено до 8-10 °C. Това е страхотна напитка за романтична среща и за гореща лятна вечер. Можете да научите повече за съчетаването на вината розе с морски дарове, сирена и други закуски в нашия блог.

Защо розе?

Светът полудя по розовите вина: категория, която е една от най-бързо развиващите се повече от година. В същото време причината за копнежа към тях е по-дълбока от просто бляскавия им образ. Те съответстват на глобалните промени в характера на консумацията на вино.

You May Also Like